Sevilla er fantastisk, og alle der er bare i nærheden af byen bør virkelig svinge forbi. Vi havde lidt over 48 timer i byen, hvilket må være det absolutte minimum. Sevilla’s gamle bydel er en labyrint med sine små smalle gader hvor der ingen trafik. De gør også Sevilla til det ubetinget mest hyggelige sted i Spanien jeg har været. Her kan man fare vild 100 gange og opdage små gemte steder. Sevilla bliver kaldt Spaniens stegepande og ikke uden grund! Der er ikke en vind der rør sig og midt på dagen bliver der over 30 grader i sommermånederne. Her er et bud på hvordan man bruger tiden bedst i den andalusiske hovedstad – et svar på: “Hvad skal man opleve i Sevilla?”

OPLEV

Plaza de España
Er en storslået arkitektonisk oplevelse. Stedet er består af en enorm plads som har et utal af søjler, mosaikker og kakler. Langs de pompøse væge løber 500 meter lang kanal, som man enten kan krydse på de mange fine broer eller hvor man, mod betaling, kan få en lille sejltur på. Pladsen er dog ekstrem populær så kom om morgenen, før stedet bliver crowded. Det er i sommermånederne meget varmt, endnu en god grund til at komme tidligt. Vi var der omkring kl. 11, hvilket var alt for sent da både asiater og europæer var linet op over alt og det var svært at få et billede der sømmede sig. Altså, stedet er hammer flot, men 1000 turister, not so much.

Royal alcazar
Er et kæmpe stort palads fra 700-tallet. Stedet er bygget i perioden hvor araberne styrede området og er af samme årsag bygget i en gennemgående marrokanske stilart. Foruden selve paladset, følger et kæmpe stort område med royale haver som med rette kan siges at være mindst ligeså pompøst som paladset. Desværre er Alcazar nok den mest besøgte turistattraktion i Sevilla. Hvilket gør at der er mennesker overalt! Det var derfor for mig enormt svært at nyde stedet. Køen for at komme ind er heller ikke til at undgå at se. Den strækker sig ofte 50-100 meter ud fra paladset. Det trækker gevaldigt ned i oplevelsen. Jeg tror det vil være en kæmpe oplevelse hvis der var tæt på tomt. Jeg vil derfor anbefale at besøge paladset når de åbner, på hverdage uden for peak-season. Men hvis palads tanken ikke er dig, og turister i hobetal heller ikke siger dig det store så bare rolig. Sevilla er rig på marokkansk arkitektur!

Setas de Sevilla
Er verdens største trækontruktion og forstiller eftersigende en stor parasol. Herfra synes jeg det ligner en meget fashionabel hat, eller nogle padehatte men lad nu det ligge. Den er super fed og huser flere funktioner. I kælderen er et lille museum med marrokanske kakler og romerske ruiner. På toppen er what you should not miss, 2 etager med panorama gangstier. Her kan du se hele Sevilla fra toppen og slutte af med en kold øl eller soda. Det er virkelig en god oplevelse, og man får også en fornemmelse af byens størrelse. Konstruktionen giver i øvrigt også skygge i stegepanden, hvilket er tiltrængt, så generelt får du value for money og ét styks smuk moderene kunst.

Plaza de toros de la Real Maestranza
Er Spaniens ældste tyrefægtningsarena. Stedet er fortsat i brug og tyrefægtning er den dag i dag stadig en stor begivenhed i Andalusien. Lige meget hvordan man har det med tyrefægtning, så er det en stor oplevelse at komme ind og se og lære om, i andalusiske øjne, den ædle kunst. Der er guidede ture i arenaen mange gange om dagen. Man møder op i arenaen og booker en tur. Du bliver vist rundt af en lokal guide, men alle informationer får man af en håndholdt, elektronisk in-ear-guide, hvor man selv vælger sprog. Vær’ opmærksom på at der kan gå en times tid før den næste tur er ledig, og man ikke bare kan hoppe på den næste da de har tendens til at blive udsolgt.

Gå på opdagelse
En kæmpe kliché, men ikke destomindre er Sevilla virkelig et sted hvor man bare skal slentre rundt. Der er så mange små stier og gader hvor man kan bruge meget tid på bare at kigge i butikker og finde små hyggelige cafeér. Google maps kan slet heller ikke følge med, så get lost! Vi fandt en ret fin butik med keramik og kakel-inspireret kunst. Har man god tid kan man også forvilde sig hen i Parque de Maria Luisa, som er en af Sevillas smukke grønne områder. Her er der rig mulighed for at slappe af og få lidt park-stimuli, eller palme-stimuli as there is many!

Paseo rio Guadalquivir
Guadalquivir er byens flod og langs den er der rig mulighed for at gå en lang tur. Der ligger nemlig en bred gangsti langs floden. Der er muligheden også for igen at nyde noget af Sevillas mere moderne arkitektur. Den her platform blev jeg personligt lidt vild med. Der følger endda på nogle dage en brise i den ellers så vindstille by og så kan vand udsigt jo bare altid noget! Her får du også lov at gå sammen med de lokale, da du træder lidt uden for turistcentrummet, selvom det ligger få meter fra tyrefægtningsarenaen og dermed ret centralt. Går man i den rigtige retning får man også øje på attraktionen det militære vagttårn Torre del Oro.

SPIS

Først og fremmest var forventningerne til Sevillas gastronomi enormt høje, da vi begge havde læst at det var STEDET at spise. Desværre måtte vi sande, at det traditionelle andalusiske køkken består i et mere traditionelt landkøkken med fede og voluminøse kødretter. Ikke en vinder i vores øjne, og med de mange turistfælder, fandt vi det faktisk enormt svært at finde noget der ligesom passede sig.

Spis tapas på el pasaje tapas
El pasaje var dog en vinder da de laver mere fusionsorienterede tapas retter. Her var kød også en medspiller, men ikke i alle anretninger og ikke på den “more is more” måde. De har flere restoer, og det er lidt en jungle at finde rundt i men jeg vil anbefale den vi sad i hvor baglokalet var lavet om til hvad lignede et drivhus-ish. Det var grønt og enormt hyggeligt. Servicen var i top og maden var virkelig også god. Vær’ opmærksom på at de har flere restauranter og også en der hedder bar el pasaje, som ikke er helt det samme som el pasaje.
Adresse: Pasaje de Vila, 8-10, 41004 Sevilla.

Is på amorino gelato al naturale
Det var i Sevilla jeg første gang stiftede bekendtskab med den her internationale kæde. If you have not, så er det på tide. Deres is er virkelig noget særligt. Både fordi det må være det bedste is jeg nogensinde har indtaget, men også fordi når de serverer den er det ikke bare én kugle af den og én kugle af den der. Det bliver anrettet i en vaffel som en rose. Det kan virkelig noget!