Det har været et omdiskuteret emne mange steder. Dét med at rejse under COVID-19. Jeg har så absolut også været meget i tvivl i starten. Jeg var faktisk det første halve år af pandemien, meget imod at rejse. Desværre er corona’en om man vil det eller ej, blevet en del af vores virkelighed og hverdag. Det har i skrivende stund stået på i halvandet år. Permanent pandemi.
Vi må lære at agere i den nye virkelighed og dermed også forholde os til om vi vil rejse og hvordan man så vil rejse. Med fare for at det her indlæg bliver for langhåret så giver jeg alligevel mine bud på hvordan man helt bottom-staight og subjektivt rejser ansvarsbevist. Tips til hvad der er vigtigt for mig at undersøge inden jeg booker flybilletten og hvilke forholdsregler jeg så tager på destinationen.

ALL THE BASICS

Først og fremmest, er der alt det basale som man SKAL forholde sig til.

Udenrigsministeriets hjemmeside er altid din ven. Jeg vil ikke kaste mig ud i en forklaring af deres kort og inddeling i farver, da det ændrer sig hyppigt. Vi har rejst i både grønne, gule og orange lande så derfor kan jeg ikke sige at DU skal vælge de grønne, det ville være super dobbeltmoralsk. Brug din fornuft.
Rejs aldrig hvis du har symptomer på COVID-19
Hold afstand (min. 2 meter)
Sprit hænder når du rør kontaktflader, kontanter, dit dankort, din baggage osv.
Fingrende fra fjæset.
– Ikke alle forstår overstående så vær’ opmærksom på dine omgivelser/medmennesker. Hold afstand hvis de ikke kan finde ud af det.
Rejseforsikringen er ustyrlig vigtig. Tjek at din forsikring dækker i den farve land du rejser til, at de også dækker i tilfælde af at du eller din rejsepartner får corona. Vi oplevede Gauda har en god dækning når det handler om corona.


HVAD SKAL MAN VIDE INDEN MAN TAGER AFSTED?

Der er overraskende mange ting man skal undersøge som er nyt og anderledes.
Hvordan er coronasituationen i det pågældende land? Det er let at google de daglige incidenstal og på google kan du også se en kurve for hvordan tendensen har været i det pågældende land eller område. Vi prøver at rejse til områder hvor situationen er mere eller mindre som i Danmark eller bedre stillet mht. incidenstal.
Hvad er indrejsekravende? Selvom UM vurderer et sted er helt okay at rejse til og generelt og er gode til at male lande orange der har strenge indrejserestriktioner så er det dit ansvar at undersøge det til bunds. Det kan være krav om test, karantæne , indrejseform eller nogle helt specifikke helbredsoplysninger.
Ha’ styr på dine dokumenter. Der kan være krav til stempel, underskrift at læge eller andet på eksempelvis dit testsvar eller vaccinationsbevis. Efter coronapasset er blevet lanceret er det eftersigende blevet mere smooth, men landende må stadig lave deres egne regler. Ha’ tingende klar når du skal chekke ind, boarde og ved ankomst. Det skal ikke ligge nede i bunden af din taske eller et eller andet sted på mobilen.
Jeg har set folk blive afvist fordi de ikke havde styr på deres dokumenter, i nogle tilfælde gives der bøder og man kan blive sendt retur.
Hospitalsbelastning. Et halv røvsygt ord, men som sygeplejerske så vil jeg bare sig følgende. Du vil ikke stå og have brug for lidt O2 til næsen fordi du har fået corona, og der så er udsolgt i det land du står i. Du vil heller ikke køre galt eller få maveonde og der så ikke er flere sengepladser.
Lokale restriktioerner. Der kan være krav til brug af mundbind, udgangsforbud, forsamlingsloft. Undersøg hvordan reglerne er der hvor du skal hen og overhold dem.
Bliv i europa, for nu. Der er virkelig langt hjem fra Asien, Afrika og Sydamerika hvis situationen skulle blive uholdbar i det pågældende land. Din rejse forsikring kan ikke love sig at de kan hjælpe dig hjem, for det afhænger af hvilke valg landet tager om at evt. pludseligt at lave total lock-down, samt hvordan flysituationen ser ud.
Hvis man bliver i europa er man bare tættere på hjemme og er generelt lidt bedre sikret ift. det europæiske samarbejde.

DIN REJSE ER IKKE SOM DEN PLEJER – FORHOLDSREGLER

Endelig er man kommet frem og nu er det tid til ferie. Virkeligheden er bare, at corona også smitter på din ferie og altså også i udlandet. Desværre er der overraskende mange der udviser en adfærd der tyder på det modsatte.
Så husk reglerne fra “the basics”. Ud over det er et par gyldne leveregler jeg har forsøgt at efterleve.
Brug så lidt offentlig transport som muligt. Det står imod alle mine klimavenlige rejse tips, men der er set så mange tilfælde med smitte i eksempelvis busser, så prøv at undgå det.
Se seværdihederne off-peak tidspunkter. På google kan man faktisk se hvilke dage og tidspunkter der er flest der besøger en seværdighed. Det gør at du kan besøge den når der er færrest mennesker.
Find seværdigheder der er udenfor eller opfind dine egne. Måske er det bare ikke tiden for et besøg på kunstmuseum, eller den mest populære hike. Find alternativer og prøv at ophold dig udenfor.
Bosæt dig længere tid det samme sted. En ferie lejlihed har sgu aldrig været hottere. Lav din egen mad og slip for den overfyldte resto. Jo flere forskellige steder du bor, jo flere kontaktflader og kontaktpersoner får du. Forsøg at minimere det!
Bo afsides. Det er bare nemmere ikke at få corona, når man ikke bor et sted med rigtig mange mennesker. Vælg et airbnb på landet, i skoven eller ved havet. Prøv den lille lokale by i stedet for resort-town.

HVIS UHELDET ER UDE

Du har taget alle forholdsreglerne, men alligevel er du blevet smittet. Er uheldet ude er det rigtig godt at vide hvilke krav det land du er i sætter til en corona smittet. Flere steder kræver man i en given periode opholder sig nøje udvalgte Corona-hoteller. Nogle af dem er eftersigende ikke super lækre at bruge 14 dage på, andre gange endda længere. Undersøg hvilke krav landet sætter på forhånd og mærk efter om det er noget du ville kunne være i hvis det skulle ske.
Igen, husk at have din rejseforsikring i orden. Nogle steder kræves det at man selv betale for eksempelvis 14 dage og det kan potentielt ende med at blive rigtig dyrt uden en velfungerende forsikring.

Rejse under corona

ER DET OVERHOVEDET DET VÆRD?

Mærk efter er mit bedste råd. Nogle vil synes dette er uoverskueligt og slet ikke det værd. Andre vil gerne tage risikoen og kan ikke undvære at rejse. Det vigtigste er at man har undersøgt tingene ordenligt inden afrejse og accepterer at corona er en præmis og at rejse unægteligt er anderledes end det var før corona.