Nusa penida er den største af de tre øer i nusa-øgruppen. De ligger alle placeret tæt op af Bali. Mange besøger øen på grund af dens mange fantastiske naturoplevelser. Det er uden tvivl et must-do når man er på Bali. Det er meget forskelligt hvordan folk griber øen an. Det skal forståes på den her måde – du kan bo på Nusa Penida og udforske øen af flere dage eller bestille en eller flere dagsture. Her følger lidt nice to nice to know om Nusa Penida, så du er godt klædt på!

HVORFOR SKAL MAN BESØGE NUSA PENIDA?

Du skal besøge Nusa Penida af de helt åbentlyse grunde. Det må være en af de mest smukke øer der findes i verden. Der er enormt mange store naturoplevelser og jeg er ikke i tvivl om at man sagtens kunne bruge en lille uge på øen. Når det så er sagt er det dog de færreste der gør dette, hvilket jeg nok skal vende tilbage til.
Nogle af de ting der er særligt populært er: Kelingking, Crystal bay, Broken beach, Angels Billabong og Diamond beach.

HVORDAN KOMMER MAN TIL ØEN?

Den nemmeste og mest populære mulighed er med speedbåd fra Sanur. Der findes et hav af både på standen som gerne vil sælge en sejltur til øen. Skal man på dagstur anbefales det at man booker det på forhånd. Det kan anbefales at google selvskabet inden du sætter dig på en tilfældig båd. Vi sejlede med Scoot fast Cruises til naboen Nusa Lembongan og kostede 260.000 rp. pr. næse pr. vej. Der er inkluderet pick up-/drop off i prisen. Man skal bare være opmærksom på at det er en shuttle, og det kan, alt efter hvor man skal hen tage et par timer før du er fremme med deres shuttle. Selve sejlturen til Lembongan tog ca. 40 minutter.
Vil man sejle direkte til Penida skal man ud og have fat i et andet selvskab. Det er dog ikke noget problem, der er rigeligt med selvskaber der sejler. Få et overblik på 12GO her.

DAGSTUR VS. AT BO PÅ ØEN?

Et af de helt store dilemmaer for de fleste er hvor meget tid skal man bruge på Nusa Penida og dermed også om en dagstur er nok. Det er vigtigt at vide at én dagstur ikke er nok hvis man tænker at man skal se hele øen. Du vil kunne se ca. 3 steder på en dagstur og den koster omkring 500.000 rp’s pr. næse. Dagsturene er typisk delt op i en øst og en vest tur, da det er det der giver mest mening ift. øens størrelse og infrastruktur.
Dagsturene inkludere typsik: sejlads til/fra øen, pick/up drop off til båden og egen chauffør på turen.

OK skal man så bo på Nusa Penida? Det skal man hvis man ønsker at opleve mere end et 2-4 af de store attraktioner og særligt hvis man vil have en uspoleret og uturistet oplevelse af øen. Nusa Penida er nemlig i vid udstrækning blevet epicenteret for alle Bali turisterne’s ø-drømme. Det betyder at det strømmer med turister kl. 9-10 og der ikke er meget albuerum på øens smukke locations før efter 17 hvor de fleste vender snuden hjem.
Øen er på ingen måde gearet til det store tursitboom. Særligt på restaurations- eller infrastrukturs fronten halter Penida. Det betyder at der ikke er mange lækre spisesteder og at mange af vejene fortsat er hullede grusstier. Vi valgte at bo på naboen Lembongan, da der her er lidt mere gå-venligt, udbuddet af spisesteder er større og angivligt også bedre.

ET BESØG PÅ KELINGKING

Keling Kling er et af de smukkeste steder vi har oplevet, uden tvivl. Det er en klippeformation der er formet som hovedet på en t-rex. Billedet taler sit tydelige sprog.
Stedet blev opdaget i 2003 og er sidenhen blevet det mest instagrammede sted i Nusa ø-gruppen.
Fra toppen får man den mest vidunderlige udsigt og tager man den små farlige vej ned til standen vil man opleve den mest uspolerede stykke paradis strand. På toppen er der rigtig mange turister, så kom tidligt gerne før kl. 9 om morgenen.

TUREN TIL STRANDEN
Hvis man ved ned til stranden skal man sætte en klatretur på 40 minutter af hver vej. Vi tog turen midt på dagen hvilket på ingen måde kan anbefales. Solen bager enormt og der er helt vindstille på klippesiden.
Turen ned starter med trin, men bliver tiltagende stejl og ender nærmest ud i decideret klatring.
Stien bliver også ret smal og man skal forvente at hænge i gelænderet, når andre turister skal passere. Overvej nøje om du er i en nogenlunde form og forsøg at gøre det her i starten af dagen, hvis i beslutter jer for det.
Stranden er vanvittig flot, men bølgerne er både store og strømmen er vanvittig stærk. Du vil ikke kunne svømme eller bade her. Vi så en pige der lå og solede sig på stranden der pludseligt blev grebet af bølgerne og nær var ved at drukne. Hun blev heldigvis reddet af en lille gruppe af lokale, men de fik virkelig deres sag for.

På stranden er der nogle lokale der sælger lidt chips og drikkevarer, men der er ingen toiletter eller omklædning.

OM CRYSTAL BAY

Crystal bay er en rigtig fin lille strand ikke langt fra hvor man vanligt går i havn på Nusa Penida. Her er der mulighed for at leje udstyr til at snorkle direkte fra stranden. Eftersigende skulle der være et fint koralrev og små fisk. Vi besøge Crystal bay mens der var lidt små overskyet, hvilket gjorde den desværre ikke fremstod helt så smuk som vi havde forventet. Antal besøgende er også massivt og der ligger overraskende meget skrald og døde koraller på stranden. Er man på endagstur anbefaler jeg at man springer Crystal bay over, medmindre man meget gerne vil snorkle fra en strand på sin dagstur.

HVAD SKAL MAN PAKKE TIL TUREN?

  • Badetøj
  • Solcreme
  • Et lille håndklæde
  • Håndsprit – forvent ikke at du kan vaske hænder alle steder
  • En sarong – til at ligge på eller slynge om sig når man skifter tøj
  • Masser af vand
  • Snacks – man kan let gå sukkerkold hvis man tager turen ned til Keling kling strand
  • Et par gode sko eks. sneakers – Ikke noget med at tage turen ned til keling kling i sandaler
  • Kontanter, Indonesiske rupiah – Penida kaster ikke om sig med ATM’s
  • Et godt kamera